Picie espresso stało się sposobem na życie większości ludzi, zwłaszcza tych, którzy mają napięte harmonogramy i spędzają czas na relaks przy filiżance świeżo zaparzonego espresso lub kawy.
Kawa jest tak popularna, że uważa się, że obok wody jest popularnym napojem. Cały świat uwielbia filiżankę dobrej kawy, której roczne spożycie może osiągnąć nawet 400 miliardów filiżanek kawy na całym świecie.
Większość zapalonych osób pijących kawę lub espresso może wypić filiżankę espresso dziennie lub nawet dłużej, nie wiedząc, skąd pochodzi ten pobudzający napój. Ten niebiański napar pochodzi z ziaren kawy, które są pozyskiwane z wiecznie zielonych drzew uprawianych na całym świecie. Wiecznie zielone drzewo jest powszechnie uprawiane w Ameryce Łacińskiej, Indonezji, Hawajach, Azji Południowo-Wschodniej i Afryce.
Chociaż słowo espresso mogło pochodzić od włoskiego słowa oznaczającego ekspres lub szybko, to naprawdę jest mylące, ponieważ espresso lub parzona kawa muszą przejść proces, zanim można cieszyć się ich świeżo zaparzonym smakiem. Aby zrobić dobre espresso, trzeba zacząć od dobrej odmiany kawy, która musiała zostać odpowiednio zmielona. Z dobrego ekspresu do kawy obsługiwanego przez zdolnego baristę można otrzymać espresso o niebiańskim smaku. O jakości espresso można wywnioskować już na podstawie samego aromatu.
Osoby pijące kawę, które poważnie podchodzą do robienia dobrego espresso, powinny zainwestować w dobry ekspres do kawy. Dobre ekspresy do kawy mają różne marki, rozmiary i ceny. Nie musisz wydawać więcej, aby kupić dobry ekspres do kawy, ponieważ istnieją dobre ekspresy do kawy w rozsądnej cenie. Podczas robienia espresso zawsze pamiętaj, aby włączyć ekspres i pozwolić mu się odpowiednio nagrzać. Lokale, które zamawiają szybkie espresso, tak naprawdę nie odkładają swoich ekspresów, aby upewnić się, że są one odpowiednio podgrzewane przy każdym zamówieniu espresso.
Kupując ziarna kawy, lepiej zmielić je w miarę ich używania, ponieważ trzymanie ich nawet w szczelnym pojemniku po zmieleniu może spowodować utratę aromatu. Należy również zwrócić uwagę na rodzaj używanego młynka, przy czym preferuje się szlifierki stożkowe niż płaskie. Młynek ze stożkowym zadziorem jest preferowany, ponieważ może zmielić ziarna bez ich podgrzewania i zmniejszenia ich aromatu.
Chociaż rodzaj ziaren kawy użytych do espresso musi być dobrze dobrany, bariści powinni również upewnić się, że do espresso jest używana tylko filtrowana woda, ponieważ zawartość minerałów w wodzie może wpływać na smak espresso.
Kiedy ktoś znajdzie dobrą mieszankę kawy, zwykle kupuje więcej do przechowywania. Kiedy to zrobisz, nie popełnij błędu trzymania kawy w zamrażarce lub lodówce. Najlepiej przechowywać je w bezpiecznym i czystym pojemniku oraz umieścić w ciemnym i chłodnym miejscu.